Links
12 mei 2015

De voor- en nadelen van VoIP telefonie

De afkorting VoIP staat voor ‘Voice over IP’. We gaan dus via onze internetverbinding kunnen ‘telefoneren’. Dit heeft als grote voordeel dat we geen telefoontoestel meer nodig hebben om te bellen. We maken simpelweg gebruik van onze computer. Het bellen via VoIP is mogelijk via een gewone headset, maar er bestaan ook speciale Voip telefoons.

Wat heb ik nodig?

Wat heeft u nu precies nodig als u gebruik wilt maken van Voice over Ip? Dit sommen we hieronder in het kort op:

De computer

Natuurlijk heeft u een computer nodig. Deze computer moet geen enorme prestaties kunnen leveren om de VoIP software te kunnen draaien. Eén computer van enkele jaren oud is meer dan voldoende.

Headset

Om gebruik te maken van VoIP software heeft u natuurlijk ook een headset met microfoon nodig. Ook deze headset moet niet de duurste zijn, maar zorg wel voor goede kwaliteit.

Voip phone / Voip telefoon

Als u liever bij het oude vertrouwde blijft, kunt u ook gebruik maken van een Voip telefoon deze moet u aansluiten op uw computer via een USB poort. De Voip telefoon kunt u kopen bij voip providers of in een betere computerzaak.

Internetverbinding

Uw internetverbinding moet van goede kwaliteit zijn. Dit houdt in dat de snelheid voldoende hoog moet liggen. Hiervoor raden wij aan om een internetverbinding via kabel, glasvezel of ADSL te gebruiken! Een snel en goedkoop internetabonnement vindt u via Internethunter.

Welke voordelen heeft VoIP?

Voip heeft enkele zeer goede voordelen ten opzichte van de klassieke telefoonlijn.

Kwaliteit

De kwaliteit van VoIP is in vele gevallen beter dan de kwaliteit van een analoge telefoon. Bovendien heb je geen last meer van ruis op de achtergrond.

Bekabeling

Omdat het telefoneren nu via de computer mogelijk is, heb je logischer wijs ook minder kabels nodig. Men gebruikt nu een aansluiting via de computer.

Kostenbesparing

Bij veel mensen zal dit één van de belangrijkste argumenten zijn om over te stappen op VoIP. De kosten liggen vaak een pak lager dan deze van een standaard telefoon. Daarbij komt dat men enkel de bestaande dataverbinding (internet) gebruikt en dus geen klassieke telefoonverbinding nodig heeft.

Bereikbaarheid

Bij een analoge telefoon is je telefoonnummer gekoppeld aan één bepaalde locatie. Bij VoIP is dit niet het geval! Je telefoonnummer wordt gekoppeld aan een bepaalde account. Het is dus geen enkel probleem om even te telefoneren als je niet thuis bent!

Zijn er ook nadelen?

Voice over Ip heeft bijna geen nadelen. De internetverbindingen die we vandaag de dag gebruiken zijn allemaal voldoende snel om Voip te kunnen ondersteunen. Het is echter wel aan te raden overbodig dataverkeer uit te schakelen tijdens het gebruik van voip. Enkel zo zal u kunnen genieten van de optimale kwaliteit van uw voip provider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *